sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Riemastuttavaa hurrihuumoria****

                                Solsidanin pariskunnat Fredde ja Mickan sekä Anna ja Alex
                                ovat kokoontuneet joulunviettoon, kun uutispommi putoaa.

Ruotsalainen tv-sarja Solsidan - Onnea onkimassa ehti valloittaa humoristisella otteellaan monen suomalaisenkin sydämen viiden tuotantokautensa aikana. Kahden pariskunnan perhe- ja parisuhde-elämää seurannut menestyssarja on nyt saanut jatkeekseen täyspitkän elokuvan Solsidan (2017). Kyseessä on mitä mainioin komediaelokuva täynnä tilannekomiikkaa, huvittavia dialogeja ja ammattitaitoisia näyttelijäsuorituksia.

Felix Herngrenin ohjaama Solsidanin valkokangasversio alkaa dramaattisesti ja tummasävyisesti keskellä Saltsjöbadenin äveriästä asuntoaluetta Tukholman kupeessa. Elokuvan pääpareista hammaslääkäri Alex Löfström (Felix Herngren) ja näyttelijävaimonsa Anna (Mia Skäringer) ilmoittavat keskellä jouluidylliä aikovansa erota. Anna on löytänyt kiltin ja konflikteja välttelevän miehensä tilalle nuoremman, vetreämmän ja urheiluhenkisemmän Davidin (Henrik Schyffert).

Solsidanin hienostoalueen ökyrikas aviopari Fredrik ”Fredde” Schiller (Johan Rhenborg) ja Mikaela ”Mickan” (Josephine Bronebusch) järkyttyvät ystäviensä uutisesta. Fredde pyrkii ratkomaan Alexin parisuhdekriisiä ja yrittää auttaa ystäväänsä löytämään rinnalleen uuden naisen. Ilman pankinjohtajaystävänsä apua Alex tutustuu herttaiseen Bellaan (Frida Hallgren), josta tulee hänen uusi heilansa.

Näin on rakennettu alkuasetelma herkulliseen komediaan, jossa Fredden huolia lisäävät sosialistisia ajatuksia omaksunut teinipoika Victor (Leonardo Rojas) ja ennen kaikkea isäukko Maurtiz (Sven Wollter), josta Fredde on pahasti vieraantunut. Mickan yrittää toimia apurina miehensä ja appiukkonsa välien lämmittämisessä, kun hän kuulee Maurtizin asustelevan skoonelaisessa paremman väen kesäparatiisi Torekovissa.

Mickan haluaa olla hienostoalueen ykkösleidi, mutta hänen vaaleat hiuksensa uhkaavat harmaantua kovan kilpailijattarensa Lussanin (Rebecka Teper) takia. Hänen ja Lussanin rupattelu voi vaikuttaa asialliselta, mutta silmistä sinkoilevat samalla pienet terävät tikarit keskustelukumppanin suuntaan.

Elokuvan riemastuttavimmat hetket tarjoutuvat kuitenkin itaran ja tungettelevan pariskunnan Oven (Henrik Dorsin) ja vaimonsa Anetten (Malin Cederbladh) tahdittomuudesta. Perillisen toivossa Ove on valmis mitä ihmeellisimpiin tempauksiin. Voi sitä myötähäpeän määrää, jota katsoja tuntee hohotuksensa lomassa!

Solsidanin onnistuneen ja täysipainoisen komiikan taustalta löytyy uusi taitava käsikirjoittaja Jesper Harrie. Roolihahmot ovat karikatyyrejä, mutta lähes jokainen tuntee samankaltaisia pariskuntia lähipiiristään. Solsidan tekee hyväntahtoista pilaa niin keski-ikäisten pariskuntien ongelmista kuin tasa-arvoaan vaalivien ruotsalaisten luokkaeroistakin.

Älykkäästi diskuteeraavien "hurrien" hurtti huumori lyö Solsidanissa jälleen kerran valtaosan suomalaishupailuista, joiden komiikka rakentuu valitettavan usein humalaisen örvellyksen varaan.

Elokuvan traileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomalaisen luonnon ylistyslaulu****

                                Joutsenperheen joutohetki dokumentissa Luontosinfonia. Y-Kinon ensi-iltaan tullut Marko Röhrin ohjaam...