lauantai 13. tammikuuta 2018

Harrastajanäyttelijöiden voimannäyttö***

                                               Kauhavalaiset harrastelijanäyttelijät tekivät
                                               lyhytelokuvan kansalaisopiston ohjauksessa.

Kauhavan Y-Kinossa sai joulukuun lopussa ensi-iltansa lähinnä Kauhavalla kuvattu maalaiskomedia Muistoseurat (2017). Lyhytelokuvasta on nopeasti tullut yksi kauhavalaisen elokuvateatterin katsotuimmista leffoista. Suosion ovat taanneet leppoisa tarina, tutut maisemat -  ja erityisesti tunnetut paikalliset harrastelijanäyttelijät.

Ohjaaja Katja Kujalan esikoisteos perustuu Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Kedon noin kymmenen vuotta vanhaan kuunnelmaan. Siihen tehtiin jonkin verran päivityksiä, kun Keto muokkasi kuunnelman näytelmätekstiksi, jota käytettiin  käsikirjoituksen pohjana lyhytleffalle. 
Muistoseurat kuvattiin noin viikon aikana eri puolilla Kauhavaa heinäkuussa 2017. Kuvauksesta ja leikkauksesta vastasi alan ammattilainen Pekka Pohjoispää, joka muutama vuosi sitten veti Elokuvakaupunki-projektia Kauhavalla.

Elokuvan kertojana toimii epämääräisissä oloissa kuollut Antero (äänenä Teemu Hakala). Härmäläisen Anteron pitkäaikainen haave oli meno limusiinilla Kauhavan juhannusjuhlille. Niinpä vainajan veli Kale (Jarmo Kumpula) ja ystävänsä Pena (Jouko Mäkinen) lähtevät kiertämään juhannusjuhlia köyhän miehen limusiinilla toteuttaakseen vainajan tahdon
.
Autoon pakkautuu aluksi myös Kalen ja Antero äiti Lempi (Tuula Kuoppala), jolle uuden Kauhavan muodostaminen 2009 on kova pala. Lempi jättäytyy kuitenkin pian kyydistä Härmän kylpylässä, jossa häntä viihdyttää auervaaramainen mies (Seppo Väkeväinen). Autokyytiin nousevat matkan varrella myös Anteron leski Maire (Mari-Elina Kottari) ja Oulusta oleva runoilija Torsti (Raimo Peltola). Kun mukaan saadaan vielä virkaheitto pappi Kaarina (Tuija Ahola), on elokuvan ydinkaarti koossa.

Muistoseurat on pohjalainen tie-elokuva. Limusiini vie juhannusjuhliin, hetkeksi Seinäjoellekin. Pääosin pyöritään kuitenkin nyky-Kauhavalla. Katsojan mielenkiintoa pitää yllä harrastajanäyttelijöiden ohella kuvauspaikkojen tunnistaminen.

Antero saa muistoseuransa, mutta matkan varrelta vainajasta paljastuu yllättäviä, jopa dramaattisia asioita.

Muistoseuroissa viehättää paikallisuus ja mainiot harrastelijanäyttäjät. Arvostelijalle jäivät erityisesti mieleen Kalea näyttelevä Jarmo Kumpula, limusiinikuskina hääräävä Jouko Mäkinen, papinroolin sisäistänyt Tuija Ahola ja omalaatuista Torstia näyttelevä Kalevi Peltola. Ammattilaisuutta tuo elokuvaan Pekka Pohjoispää, jonka kuvaus ja jälkikäsittely ovat laatutyötä.

Noin 10 000 euron minibudjetilla on saatu aivan kelpo komedia aikaan. Lyhytelokuvan käsikirjoitus jää hieman keskinkertaiseksi eikä Muistoseurojen musiikki tai äänimaailmakaan sytytä. Kyse on resursseista. Jotenkin tuntuu siltä, että elokuvan harrastelijanäyttelijöistä olisi ollut otettavissa enemmänkin irti. Toivottavasti Muistoseurojen suosio siivittää tekijäkaartin uusiin ulostuloihin tulevaisuudessa.


Paikallisesti on hienoa myös kauhavalaisten antama tuki elokuvalle. Muistoseuroja oli toteuttamassa kymmeniä ihmisiä ja käytännön asioissa auttoi 50 henkeä. Kökkähenkeä parhaimmillaan!

Elokuvan traileri:


3 kommenttia:

 1. Käsikirjoittajana kommentoin tämän verran: tekstiä ei suinkaan työstetty missään elokuvapiirissä, vaan ihan itse tein ja omalla ajalla... Väärinkäsitys on kuitenkin ymmärrettävä, koska kerroinkin jossain yhteydessä, että tein alkuperäisestä kuunnelmatekstistä taidetoimikunnan järjestämässä draamakoulutuksessa vielä näytelmätekstinkin. Elokuvakäsikirjoitusta ei sielläkään kyllä
  tehty. - Ja sen verran nimitarkennusta myös, että Peltola ei ole Kalevi vaan Raimo!

  VastaaPoista
 2. Kiitos palautteesta, Leea. Sitä saa elokuva-arvostelijana todella harvoin. Raimon nimen korjasin oitis blogiin, samoin täsmensin käsikirjoituksen syntyprosessia viestisi pohjalta.

  Yksi asia pitäisi saada Muistoseuroissa kuntoon. En löytänyt mistään kaikkien näyttelijöiden roolinimiä. En Muistoseurojen Facebook-sivuilta, en Internet Movie Databasesta, en Elonetin kansallisfilmografiasta, en Y-Kinon tai Järvilakeuden kansalaisopiston sivuilta. Kun elokuvan näkemisen ja arvostelun kirjoittamiseen jäi työkiireiden takia 1,5 viikon väli, parin harrastajanäyttelijän roolinimet unohtuivat.

  Joten toivon, että koko casting olisi löydettävissä esimerkiksi Muistoseurojen omilta FB-sivuilta.

  Sinua ystävällisesti tervehtien
  Citizen Don

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Eipä oltu näin ilmeistä asiaa huomattukaan, koetetaanpa saada oikeat nimet ja roolinimet kohdilleen!

   Poista

Suomalaisen luonnon ylistyslaulu****

                                Joutsenperheen joutohetki dokumentissa Luontosinfonia. Y-Kinon ensi-iltaan tullut Marko Röhrin ohjaam...