sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Päivä mestareiden hittitehtaassa***

                                Queen oli laulusolistinsa Freddie Mercuryn (Rami Malek)
                                 johdolla yksi kaikkien aikojen lavabändeistä.

Englantilainen hard rock -yhtye Queen on yksi kaikkien aikojen lavabändeistä ja viihdyttäjistä. Yhtyeestä ja sen valovoimaisesta laulajasta Freddie Mercurystä tehty elokuva Bohemian Rhapsody (2018) ei yllä bändin supersuosittujen hittien tasolle. Reilun kahden tunnin leffan musiikillinen anti on kuitenkin niin merkittävä, että leffaan liittyvät elokuvakerronnalliset puutteet voi antaa anteeksi fantastisen loppuhuipennuksen takia.

Uutuuselokuvan nimi tulee Queenin tunnetuimmasta kappaleesta, joka on kuuden minuutin ällistyttävä yhdistelmä hard rockia, progressiivista rockia, oopperaa ja klassista musiikkia. Bohemian Rhapsodyn kesto askarrutti levy-yhtiötä, ja julkaistu single sai varsin laimean vastaanoton.  Nykyään se on yhtyeen valtavasta hittikimarasta kenties tunnetuin. Arvostetun Rolling Stone –lehden lukijat (2012) pitävät Mercuryn laulusuoritusta kappaleessa rockhistorian hienoimpana.

Is this the real life, is this just fantasy? Kuvaavatko siis megahitin avaussanat todellisuutta vai onko elokuva vain kuvitelmaa yhtyeestä? Elokuva on näitä molempia.

Bohemian Rhapsody keskittyy erityisesti machoilevaan, hedonistiseen ja huippulahjakkaaseen vokalistiin ja pianistiin Freddie Mercuryyn, jota elokuvassa esittää kokonaisuudessaan varsin hyvin egyptiläistaustainen Rami Malek. Karismaattisen rokkikukon rooli oli alun perin räätälöity Sacha Baron Cohenille, mutta hän jätti elokuvanteon kesken ohjaajaksi nimetyn Bryan Singerin tavoin. Ohjaajan korvasi loppumetreillä Dexter Fletcher.

Elokuva alkaa lyhyellä katkelmalla yhtyeen noususta lavalle legendaarisessa Live Aid –konsertissa Lontoon Wembleyllä.  Pian katsoja löytää Sansibarista saapuneen ja persialaistaustaisen Farrokh Bulsaran Smile-yhtyeen keikalta vuonna 1970. Bändin kitaristi Brian May (Gwilym Lee) ja rumpali Roger Taylor (Ben Hardy) valitsevat Farrokhin yhtyeen vokalistiksi edellisen laulajan jätettyä yhtyeen. Alkuperäinen Queen saadaan kasaan, kun yhtyeeseen värvätään basistiksi John Deacon (Joseph Mazzello).

Freddien elämää muuttaa myös suhde sööttiin ja sympaattiseen Mary Austiniin (Lucy Boynton), jonka kanssa hän asuu yhdessä seitsemän vuotta. Asumusero on edessä, kun Mercuryn biseksuaalisuus tulee Maryn tietoon. Muusikon elämässä ristiriitoja herättää myös erityisesti suhde kovaan ja konservatiiviseen isään Bomi Bulsaraan (Ace Bhatti), joka ei hyväksy poikansa uravalintaa ja elämäntyyliä.

Bohemian Rhapsody kertoo Queenin tarinan 1970-luvun alusta 1980-luvun puoliväliin. Kyse on ei ole pelkästään Mercurysta vaan lahjakkaista multi-instrumentalisteista, jotka kaikki antoivat oman satsauksensa yhtyeen sävelmiin, sanoituksiin ja paljon kiitosta saaneeseen stemmalauluun.  Queen nousi yhdeksi rockhistorian suurista, joka uudistumiskykyisenä loi levy levyn jälkeen uusia hittejä valtavan fanijoukon riemuksi. On toki totta, että yhtyeen muut jäsenet jäävät elokuvassa jonkin verran keulakuvan varjoon ja hieman henkilökuvaltaan ohuiksi.

Elokuva piirtää pitkään kuvaa harmonisesta yhtyeestä, joka joutuu ristiriitojen repimäksi vasta 80-luvun alussa. Tuolloin bändin muut vakiintuneet jäsenet saavat tarpeekseen Freddie Mercuryn mieltymisestä jatkuvaan juhlintaan ja homosuhteisiin, keikaroiviin muotiluomuksiin, soolourasuunnitelmiin, siipeilijöihin, petkuttaviin managereihin ja huumeidenkäyttöön. Rauha palaa vasta kun yhtyeen keulakuva antaa potkut kumppanilleen Paul Prenterille (Allen Leech).

Mercuryn irrottelu 80-luvun alun Münchenin homobaareissa ja jatkuva partnereiden vaihtuminen johtivat siihen, että hän sai HIV-viruksen ja menehtyi lopulta AIDSiin vuonna 1991. Hän ei silti koskaan puhunut julkisuudessa taudistaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan. Asia pidetään jonkin verran taka-alalla myös elokuvassa, vaikka sillä oli taatusti merkityksensä myös Mercuryn persoonallisuudelle ja hänen luovuudelleen musiikin parissa. AIDS-sairaana Freddien kynästä syntyivät mm. hitit I Want It All, These Are The Days of Our Lives ja Show Must Go On.

Bohemian Rhapsodyn ongelmina voi pitää ajoittaisia asiavirheitä, varsin kliseistä bändikuvaa menestyksen aikoina, ohutta käsikirjoitusta, Freddien Mercuryn elämän kaunistelua ja haparoivaa psykologista otetta.

Tämän kaiken unohtaa kuitenkin sillä hetkellä kun valkokankaalle rävähtää yhtyeen Live Aid –konsertin rekostruktio elokuvan loppuhetkillä.  Wembleyllä konserttia seurasi 72 000 ihmistä ja televisioiden äärellä lähes 1,5 miljardia. Etiopian nälkäänäkevien hyväksi järjestetty suurkonsertti on toteutettu uudelleen vaivoja säästämättä ja mykistävän hienosti. Bändin musiikillinen voima yhdistää yhä ihmiset. Freddie Mercuryn lavakarisma ja musiikillinen lahjakkuus hakevat yhä vertaistaan rockmaailmassa.

Open your eyes, look up to skies and see.

Elokuvan traileri:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...