lauantai 30. lokakuuta 2021

Junamatka ihmisyyteen****1/2

 

Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)

 loistavat rooleissaan. © Elokuvayhtiö Aamu 2021


Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohjaaja Juho Kuosmasen Hytti numero 6 (2021) kuuluu vuoden elokuvatapauksiin. Junaelokuvan piirtämä kokemus matkasta ja lähdöstä on universaali: mennyt jää kauas taakse ja edessä on uusi alku ja tuntematon tulevaisuus. Rumankaunissa elokuvassa taitetaan matkaa alakuloisissa maisemissa, mutta ulkoisen karuuden peittää alleen päähenkilöiden välille rakentuva luottamus ja lämpö.

Kokkolalaistaustaisen Juho Kuosmasen elokuva sai ensi-iltansa Cannes’n kuuluisilla elokuvajuhlilla heinäkuussa, jolloin maailma oli hiljalleen avautumassa koronapandemian kurimuksesta. Elokuva-alan ammattilaisille tarjottu eksoottinen nojatuolimatka halki lumisten maisemien ja votkanhuuruisen Venäjän iski kultasuoneen.

Hytti numero 6 nappasi elokuvajuhlien kakkospalkinnon Grand Prix’n. Lokakuun loppuun mennessä elokuvan levityksestä vastaava Sony Pictures oli myynyt elokuvan jo sataan maahan. Leffa saa poikkeuksellisen laajan levityksen amerikkalaisissa elokuvateattereissa.

Saavutus on merkittävä, koska  kyseessä on Venäjällä kuvattu ja venäjäksi näytelty elokuva. Elokuvan erinomaisesti näyttelevistä päähenkilöistä opiskelija Lauraa esittää virolainen Seidi Haarla ja venäläistä juoppolalli Ljohaa venäläinen Juri Borisov.

Hytti numero 6 on kirjailija Rosa Liksomin samannimisen ja vuonna 2011 Finlandialla palkitun romaanin innoittama. Elokuvan asetelma on samankaltainen kuin romaanissa. On Neuvostoliitto (elokuvassa Venäjä) ja sen ränsistynyt todellisuus. On juna, junassa hytti ja tytön matkakumppanina venäläinen mies. Liksomin romaanissa ohi vilahtavat toistensa kaltaiset kaupungit, pystyyn lahoavat tehtaat, kaduille tulvivat joet ja raskasmetallien raiskaamat metsät. Kaikki tämä koetaan Taka-Siperian radalla matkalla Moskovasta Mongolian Ulan Batoriin.

Elokuvan kuvaukset Juho Kuosmanen siirsi Moskovan ja Murmanskin väliselle radalle, koska Taka-Siperian radanvarren asemarakennuksia oli niin rajusti modernisoitu. Samalla leffan ajoitus siirtyi 1990-luvun loppuun.

Hytti numero 6 käynnistyy, kun kolmikymppinen arkeologian opiskelija Laura hyppää Moskovassa Muurmanskin junaan. Hänen tarkoituksenaan on tutustua Jäämeren rantakaupungin kalliomaalauksiin rakastamansa Irinan (Dinara Drukarova) kanssa. Tämä jättää kuitenkin saapumatta asemalle. Huojuvassa junassa Lauran hyttiseuraksi valikoituu karkea kaivostyöntekijä Ljosa, joka juo välittömästi itsensä humalaan. Suomalaisopiskelijan edessä onkin monta pitkää päivää arveluttavassa matkaseurassa. Vähitellen hyttikaverusten välille syntyy keskinäinen ymmärrys ja hitaasti rakentuva side.

Ulkoisesti elokuvassa ei tapahdu paljon, vaikka välillä poiketaan Petroskoin kaltaisilla sivuasemilla hakemassa lisää votkaa ja katsastamassa venäläisiä kansanihmisiä. Kuvaaja J-P Passi tiimeineen loihtii kuitenkin elokuvaan rikkaan värimaailman alakuloisissa maisemissa ja rähjäisillä radanvarsilla. Kylmä harmaus iskee kovaa ja pimeys kietoo vaippaansa, mutta junan ikkunoista siivilöityy kirkas ja kultaava auringonvalo.

Elokuvan tärkeintä matkaa eivät tee kärsimättömät matkaajat rinkkojen täplittämillä yläpedeillä. Pisin ja tärkein taival tehdään toisen ihmisen luo. Seidi Haarlan kasvoilla kuvastuu elokuvan alkutaipaleella hämmennys, huolestuneisuus ja kätketty raivo. Aiheen tähän antaa polleva, karkea ja votkan kanssa läträävä Ljosa. Mitä pidemmälle matka jatkuu, sitä enemmän lämpöä, huumorin pilkahduksia ja ymmärrystä hyttikavereiden välille syntyy. Vankilamainen hytti avartuu, päähenkilöt kykenevät elämään hetkessä ja tuomaan ilmoille myös ihmisen kaipuun vapauteen.

Rosa Liksom on romaanissaan mestarillisesti kiteyttänyt suhteensa venäläisiin, joita tsaarit, Stalin ja Putin ovat vuorollaan sortaneet historian varrella.

”Tyttö mietti, miten hän saattoi rakastaa tuota taakse jäänyttä outoa maata, sen nöyrää, anarkistista, kapinoivaa, mistään piittaamatonta, sattumalla kaiken selittävää, kärsivää, kohtalonuskoista, ylpeää, vihantäyteistä, epätoivon lamaannuttavaa, murheellista, tyytyväistä, alistunutta, rakastavaa, sitkeää ja vähään tyytyvää kansaa.”

Hytti numero 6 synnyttää katsojassaan myös kaihon tunteita, jotka elokuvan tunnuskappale, Desirelessin Vo-yage voyage, mestarillisesti kiteyttää.


Elokuvan traileri:












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...