perjantai 15. joulukuuta 2017

Tähtien sodan mainio jatko-osa***½

                                 Star wars: The Last Jedi yhdistää hyvin vanhan ja uuden.
                                 Chewbacca (Joonas Suotamo) ja uusi tulokas porg-lintu.

Odotettu Star Wars: The Last Jedi (2017) palaa varsinaiseen Star Wars -saagaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Rian Johnson jatkaa tarinaa siitä, mihin kahden vuoden takaisessa  The Force Awakens -leffassa jäätiin.
Siinä galaksia hallitseva Ensimmäinen ritarikunta (Imperiumin manttelinperijä) kärsi katkeran tappion, kun kapinalliset tekivät selvää jättimäisestä Starkiller-superaseesta. Pahisliittoutumalle kyse oli kuitenkin vain hävitystä taistelusta, ei koko sodasta. Aavikkoplaneetalta kotoisin olevan nuoren Rayn (Daisy Ridley) tehtäväksi tuli etsiä karaistunut jediritari, joka voisi johdattaa kapinalliset voittoon. The Force Awakensin lopussa viimeinen jedi löytyikin:  äreäksi vanhukseksi kasvanut Luke Skywalker (Mark Hamill). 
Reyn harmiksi erakoitunut Luke Skywalker ei halua hievahtaakaan turvapaikastaan syrjäiseltä saarelta. Legendaarinen  jedimestari on haluton tarttumaan valomiekkaan ja ryntäämään sisarensa prinsessa Leian (edesmennyt Carrie Fisher) johtamien ja rotkon reunalle joutuneiden kapinallisten avuksi. Luken välipitämättömyyteen on syynsä. Kaikki juontaa juurensa siihen, kun sisarenpoika Ben Solo (Adam Driver) siirtyi Voiman pimeälle puolelle ja muuttui Kylo Reniksi.
Ensimmäisen ritarikunnan yksinvaltias Snoke (Andy Serkis + CGI) tietää, että jediritarikunta pysyy uhkana niin kauan kuin Luke Skywalker on hengissä. Siksi tämä matalaääninen sadisti yllyttää Kylo Renin jedimestarin perään.
Kapinallisten tukalaa tilannetta yrittävät ratkoa Ensimmäisen ritarikunnan riveistä eronnut Finn (John Boyega) ja sisarensa menettänyt Rose (Kelly Marie Tran). He kuulevat kasinoplaneetalla majailevasta hakkerista,  joka voisi auttaa kapinalliset voittoon. Hakuoperaatiossa tukea antavat herkästi tulistuva pilotti Poe (Oscar Isaac) ja sekä sympaattinen pallorobotti BB-8.
Visuaalisesti todella näyttävä Viimeinen jedi sopii Star Wars -jatkumoon hienosti.  Leffan ensimmäinen tunti on intensiivinen ja vauhdikas. Alun näyttävän avaruustaistelun jälkeen vaihdetaan maisemaa ehkä jopa liiankin nopeasti.
Ohjaaja Johnson on ollut Star Wars -saagan suuri ihailija. Mukana on tuttuja asioita, joita kaikki edelliset elokuvat nähneet tunnistavat ja pieniä yksityiskohtia, joilla palkitaan vannoutuneimpiakin faneja. Mutta ennen kaikkea Johnson tuo Tähtien sodan maailmaan runsaasti lisää huumoria, syvyyttä ja tunnetta.
Elokuvan vaikuttavat taistelukohtaukset eivät ole pääasia. Niitä tärkeämmäksi nousevat elokuvan maailman ja olennot. The Last Jedi lähes tavoittaa George Lucasin luoman fantasia- ja sci-fi-maailman. Uusia oliota edustavat tässä kahdeksannessa episodissa mm. varsin söpöt porg-linnut, joista varmasti tulee haluttua fanitavaraa.
Upeista näyttelijäsuorituksista on esiin nostettava konkarit Mark Hamill ja Carrie Fisher. Myös dynaaminen Daisy Ridley, ristiriitainen pahis Adam River ja uusi tuttavuus Kelli Marie Tran ovat rooleissaan erinomaisia. Hyvin pärjää myös suomalainen 31-vuotias Joonas Suotamo Chewbaccan roolissa. Pahiten puolestaan floppaa kapinallisten vara-amiraali Holdoa näyttelevä Laura Dern, joka on poikkeus naisenergiaa pursuavassa leffassa.
Viimeinen jedi on uuden trilogian välielokuva, joka jatkaa aiempaa ja pohjustaa tulevaa loppuhuipennusta.  Siinä huumori, toiminta ja sadunomainen seikkailutarina ovat sopivasti tasapainossa toisiinsa nähden. Elokuvan 2,5 tunnin pituus ja suurpahiksen puute ovat miinusta. Yksinvaltias Snoke ei vedä vertoja alkuperäissaagan keisari Palpatinelle, pimeyden ruhtinaalle.
The Last Jedi on omistettu prinsessa Leiaa saagan alusta asti näytelleelle Carrie Fisherille, joka menehtyi sydänkohtaukseen elokuvan kuvausten jälkeen viime vuoden joulukuussa.

                                Ray (Daisy Ridley) yrittää maanitella jedimestari Luke
                                Skywalkeria (Mark Hamill) taistoon kapinallisten puolesta.

Elokuvan traileri:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomalaisen luonnon ylistyslaulu****

                                Joutsenperheen joutohetki dokumentissa Luontosinfonia. Y-Kinon ensi-iltaan tullut Marko Röhrin ohjaam...