lauantai 2. lokakuuta 2021

Craigin tyylikkäät jäähyväiset****

                                              Daniel Craigin vauhtia saadaan seurata myös
                                                        uutuuselokuvassa No Time to Die.

Suuri yleisö on saanut odottaa kaksi vuotta uusinta Bond-elokuvaa saapuvaksi. Kesken tuotantoprosessin ohjaajaksi nimetty Cary Joji Fugunagan No Time to Die (2021) tuo valkokankaalle superagentti 007:n viimeistä kertaa Daniel Craigin esittämänä. Tämä kenties kaikkien aikojen James Bond jättää faneilleen tyylikkäät jäähyväiset.

Uusin Bond tulee elokuvateattereihin koronapandemian hellittäessä ja useille maaseututeattereille kreivin aikaan. Niissä on pitkään kaivattu alan todellista blockbusteria, joka imaisisi katsojat takaisin elokuvan ihmeelliseen ja maagiseen maailmaan. Tuoreimmassa 007-seikkailussa on ainekset tähän. Leffa tarjoaa oivan eskapistisen elämyksen, joka on irti kasvomaskien, käsidesien ja turvavälien liiankin tutuksi käyneestä maailmasta.

Tuorein agenttiseikkailu kantaa mukanaan Bond-perinteitä. Kauniit naiset, yllättävät agenttiaseet ja katsojan penkkiin liimaavat kaahaukset maalla, merellä ja ilmassa tuovat tuttuuden tunteen. 007-elokuvat ovat olleet myös globalisaation airueina jo 60 vuotta viedessään katsojan nojatuolimatkoille ympäri maailman. Tämänkertaista leffaa on kuvattu ainakin Jamaikalla, Färsaarilla ja Etelä-Italiassa.

Karismaattisen Daniel Craigin aikana Bond on muuttunut kylmänviileästä agenttitappajasta entistä inhimillisemmäksi hahmoksi. Toimintaa on uudessa elokuvassakin, mutta Fugunagalle ja Craigille tärkeätä on myös tunnelma. Ei ihme, että Craigin tähdittämiin Bondeihin kuuluvat Casino Royal (2006), Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) ja Spectre (2015) ovat kaikki olleet yleisön ja elokuvakriitikoiden arvostamia.

No Time to Die’n juonesta voi paljastaa sen verran, että elokuvassa 007 on jälleen napit vastakkain rikollisjärjestö Spectren kanssa. Tällä kertaa Spectre tavoittelee miljoonia ihmisiä uhkaavaa nanorobottiasetta, jonka on kehittänyt tiedemies Obrutšev (David Dencik). Spectren toimia ohjaa vankilassa viruva Blofeld (Christoph Waltz). Omat pahispiruettinsa tekee outo arpinaama Safin, jota näyttelee ponnettomasti Queen-elokuva Bohemian Rhapsodyssa (2018) loistanut Rami Malek.

James Bondin tehtävänä on jälleen pelastaa maailma, kuinkas muuten. Britannian tiedustelupalvelu MI6:n vakikaartiin kuuluvien M:n (Ralph Fiennis), Q:n (Ben Whishaw) ja Moneypennyn (Naomie Harris)  lisäksi apua tulee Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n agentti Felix Leiterilta (Jeffrey Wright).

Ratkaisevaa on jälleen kerran 007:n naisilta saama tuki. James Bondin rakastama tohtori Madleine Swann (ranskatar Lèa Seydoux) on elokuvan kyynelsilmäinen kaunotar. Bondin musta virkasisar Nomi (Lashana Lynch) ja Paloma (Ana de Armas) pistävät puolestaan pahiksia pinoon lähes 007:n tahtiin.

Daniel Craig on 53-vuotiaana vielä varsin vetreä ja vakuuttava roolissaan. Bond-instituutio joutuu kuitenkin etsimään uuden 007:n, jos No Time to Die saa jatkoa. En yhtään yllättyisi, jos uudeksi superagentiksi nousisi Lashana Lynch. Ajat ovat sellaiset - ja entinen Bond historiaa.

Elokuva on haikea ja koskettava eikä siirappimaisuuskaan ole kovin kaukana. Pientä kritiikkiä voi antaa myös elokuvan pituudesta (2h 44min), joka johtunee pitkistä haikeista jäähyväisistä Craigille ja hänen Bond-kaudelleen.

Elokuvan traileri:






 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...