sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Down-poika jahtaa suurta unelmaansa***½

                                Zak (Zack Gottsagen) ja Tyler (Shia LaBeouf) ovat leffan
                                sankaripari.


Y-Kinon mysteerielokuvana esitettiin hiljattain ensi-iltaansa 14.2. tuleva The Peanut Butter Falcon (2019). Se kertoo aidosti ja ymmärtäväissti  Down-poika Zakin (Zack Gottsagen) pakomatkasta, jonka tarkoituksena on saavuttaa hänen suuri unelmansa. Tyler Nilsonin ja Michael Schwartzin ohjaama elokuva lienee vuoden sympaattisin.

Zak on nuori täysorpo, jolla on Downin oireyhtymä. Hän asuu vanhuksille tarkoitetussa hoitokodissa, jossa  pojan päivät kuluvat lähinnä vanhoja videokasetteja katsoen.  Hänen ehdoton suosikkinsa on vapaapainija Salt Water Redneck (Thomas Haden Church), jonka videonauhoja Down-poika kelaa päivästä toiseen.

Teinipojan suuri haave on tulla painijaksi. Tämän toteuttamiseksi Zak pötkii yhtenä iltana pakoon avuliaan vanhuksen Carlin (Bruce Dern) myötävaikutuksella. Zakin karkuretki huolestuttaa suuresti hoitaja Eleanoria (Dakota Johnson), joka suhtautuu persoonalliseen teinipoikaan suurella hellyydellä.

Karkuretken alussa Zak piiloutuu ruosteiseen veneeseen, jonka omistaa ravustaja Tyler (Shia LaBeouf). Pikkurikoksiin taipuvainen ravustaja ottaa myös jalat alleen jouduttuaan kilpailijansa Duncanin (John Hawkes) uhkailujen kohteeksi. Tyler näyttäytyy Zakille alussa vihaisena ja välinpitämättömänä, mutta osoittautuu yhteisellä pakomatkalla kuitenkin aivan toisenlaiseksi.

The Peanut Butter Falcon on tie-elokuva, jossa päähenkilöt Zak ja Tyler jahtaavat unelmiaan. Zak haluaa oppilaaksi painikouluun, Tyler Floridaan. Kun parivaljakon kolmanneksi pyöräksi heittäytyy suloisen sympaattinen Eleanor, on elokuvan peruspaketti koossa. Matkaa kohti unelmia tehdään monenlaisilla menopeleillä.

Leffa on aidon Down-pojan Zack Gottsagenin voimannäyte. Elokuva on todennäköisesti ensimmäinen, jossa keskushenkilön tausta on Downin syndroomassa. Zakin rinnalla Shia LeBeouf tekee hyvin rennon ja onnistuneen esityksen. Miami Vicesta tunnetun Don Johnsonin ja näyttelijä Melanie Griffithin tytär tekee myös kelpo suorituksen.

Leffan kuvannut Nigel Bluck on onnistunut vangitsevan elokuvan keskeisen miljöön erittäin hyvin. Kamera  kuljettaa katsojan pitkin maissipeltoja, soita, meren aaltoja, ravustuspaikkoja ja mutkaisia hiekkateitä. Matkaa tahdittavat bluegrass, countrymusiikki ja gospelhymnit. Tämä on aitoa ja autenttista Amerikkaa, josta valheellisuus on karsittu pois.

Elokuvan traileri:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...