maanantai 19. elokuuta 2019

Tarantinon uusin on tyylitelty ajankuva Hollywoodista****

                                Brad Pitt (vas.) ja Leonardo diCaprio näyttelevät ensi kertaa
                                samassa elokuvassa. Molemmat tekevät loistoroolit.

Quentin Tarantinon pitkään odotettu yhdeksäs elokuva Once Upon A Time in Hollywood (2019) on nyt elokuvateattereissa. Filmi on hieno kuvaus lasku-uralla olevien elokuva-ammattilaisten ystävyydestä ja vanhan Hollywoodin studiojärjestelmän rapautumisesta 60-luvun uutta luovalla vuosikymmenellä. Elokuvan supertähdet Leonardo Di Caprio ja Brad Pitt ovat rooleissaan huikean hyviä.

Quentin Tarantino ei ole jättänyt elokuvillaan ketään kylmäksi. Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1997), Kill Bill 1 & 2 (2003,2004), Kunniattomat paskiaiset (2009), Django Unchained (2012) ja Hateful Eight (2015) ovat olleet kassamenestyksiä, mutta myös elokuvaa taidemuotona muuttaneita teoksia. Ohjaaja-käsikirjoittajan tietämys elokuvasta ja elokuvan historiasta on suunnaton, mikä on näkynyt myös hänen elokuvissaan esimerkiksi eri genretyyppien ja vanhoista elokuvista lainattujen kohtausten uudelleensovittamisessa.

”Olipa kerran Hollywood” heijastelee monia elokuvaohjaajan aiemmista elokuvista tuttuja elementtejä. Tarantinon elokuvan soundtrack on jälleen kerran sävähdyttävä ja rakentaa hienosti vuoden 1969 ajankuvaa. Läpi elokuvan on sijoitettu huomattava määrä viittauksia muihin elokuviin, ja valkokankaalla käy kääntymässä  lukuisia 60-lukuun yhdistettäviä näyttelijöitä. Näistä mainittakoon Steve McQueen (Damian Lewis), Bruce Lee (Mike Moh) ja  Al Pacino, joka näyttelee roolittaja Marvin Schwarzia.

Quentin Tarantinon elokuville tyypillinen ultraväkivaltaisuus leimahtaa filmissä oikeastaan vain kerran, ja silloinkin perustellusti. Once Upon A Time in Hollywood on ohjaajamestarin lempein elokuva sitten Jackie Brownin. Tarantino karttelee totuttuun tapaan kaupallista tuotesijoittelua ja vihaa yhä digitaalista kuvausta. Hänen nykyinen kuvaajansa Robert Richardsonin kameratyö on lämmintä, mutta silti tarkkaa. Jokainen otos on etukäteen harkittu elokuvakerronnan laveudesta huolimatta.

”Olipa kerran Hollywood ” on hieno kertomus ystävyydestä ja vaikeudesta sopeutua muuttuvaan maailmaan. Elokuvan päähenkilöistä hiipuva tv-tähti Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) on noussut 50-luvulla suosioon lännensarjassa Bounty Law. Sarjan jättäminen on kuitenkin osoittautunut virheeksi ja Rickin edustamalle sankarityypille näyttää olevan enää käyttöä vain tv-mainoksissa ja italialaisissa spagettiwesterneissä roiston rooleissa. DiCaprio tekee väsähtäneen länkkärisankarin rooliin äärimmäisen taitavasti, tarkasti ja intensiivisesti.

Rickin ja hänen stunttiystävänsä Cliff Boothin (Brad Pitt) välejä kuvaa parhaiten elokuvasta irrotettava lausahdus ”enemmän kuin ystävä, vähemmän kuin vaimo”. Cliffin päätehtävänä on kuljettaa ajokorttinsa menettänyttä Rickiä paikasta toiseen. Brad Pitt on rentona ja viileänä Cliffinä täydellinen roolissaan. DiCaprion ja Pittin yhteistyötä elokuvassa voi vain ihailla.

Näyttelijän ja työttömäksi jääneen stuntin ajelehtiminen on toinen leffan pääjuonikuvioista. Rick ja Cliff elävät elokuvahistorian siirtymäaikaa, jossa perinteinen studiojärjestelmä pyssysankareineen on siirtymässä unholaan modernisoituvan maailman tieltä. Yhdysvallat eli 60-luvun lopussa Vietnamin sodan, avaruuden valloituksen, kansalaisoikeustaistelun ja hippiliikkeen aikaa, ja elokuvateollisuudessa alkoivat nousta esiin aivan toisenlaiset esikuvat. Näitä kuvastaa lupaava nuori ja kaunis näyttelijätär Sharon Tate (säkenöivä Margot Robbie), jonka aviomiehenä oli puolalainen elokuvaohjaaja Roman Polanski (Rafał Zawierucha).

Sharon Taten kohtalo oli karmea. Elokuun yhdeksäntenä 1969 kolme Charles Mansonin muodostaman kultin jäsentä murhasi raskaana olleen Taten ja neljä muuta ihmistä. Elokuvassa Rick asuu Polanskin ja nuoren komediennen naapurissa. Cliff puolestaan piipahtaa kultin päämajassa Spahn Ranchilla, jossa fiktiiivistä Bounty Law’ta oli aiemmin kuvattu. Elokuvan pääjuonet alkavat siten kietoutua yhteen elokuun edetessä ja elokuvan painostavuuden lisääntyessä.

 Quentin Tarantino on luvannut tehdä elämässään kymmenen elokuvaa. Vaikka uutuusfilmi on järjestyksessä yhdeksäs, on siinä paljon jäähyväisten tuntua. Tarantino rakastaa kriitikon tavoin elokuvaa taidemuotona. Niinpä kunnioitan ohjaajamestarin toivetta pitää juonipaljastukset mahdollisimman vähäisinä, Löytäköön jokainen Tarantinon elokuvien ystävä itse tämän mennyttä Hollywoodia kunnoittavan ja ravitsevan runsaudensarven.

Margot Robbie on tähteyteen matkalla ollut Sharon Tate.


Elokuvan traileri:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...