lauantai 15. joulukuuta 2018

Vaimentuvat huudot syvyydestä***½

                                 Matthias Schoenaerts on Kurskin kapteeni Mihail Averin.


Y-Kinon ensi-iltaan tullut tanskalaisohjaaja Thomas Vinterbergin elokuva Kursk (2018) kertoo elokuussa 2000 uponneen ydinsukellusveneen tarinan. Tositapahtumiin perustuva leffa tuo esiin traagisen onnettomuuden kaikki puolet: miehistön kamppailun hengestään armottomassa aikaikkunassa, pelastajien kyvyttömyyden kansainväliseen yhteistyöhön, ja sydän kylmänä rakkaistaan tietoa odottaneiden omaisten kasvavan hädän.

Kursk oli Venäjän pohjoisen laivaston ylpeys, 118 merisotilaan palveluspaikka. Filmin alussa miehistön jäsenet ovat kokoontuneet juhlimaan yhden kollegansa häitä. Riehakasta juhlintaa seuraa paluu arkeen ydinsukellusveneen suunnatessa Barentsinmerelle Venäjän laivaston pisimpään ja laajimpaan sotaharjoitukseen.

Tapahtumien vyöry alkaa, kun harjoitustorpedoja ampumassa olleen Kurskin  torpedo-osastossa räjähtää. Pian tapahtuu toinenkin räjähdys ja Kursk vajoaa hylyksi meren pohjaan. Lisääntyvät vuodot, vähenevä happi, himmenevät valot ja syvyyksien hiljaisuus luovat kuristavan tunnelman, jonka jännitteisyyden Vinterberg taitavasti kuvaa. Laivan peräosaan pelastautuneilla 23 merisotilaalla alkaa kilpajuoksu ajan ja kuoleman kanssa.

Miehistön henkiseksi johtajaksi nousee sukellusveneen kapteeni Mihail Averin (belgialainen Matthias Schoenaerts), joka sisullaan kannattelee myös miehistön henkisesti heikompia jäseniä. Hänen vaimonsa Tanja (Léa Seydoux) odottaa miestään malttamattomana kotiin. Pariskunnan pojan kautta kuvataan osa elokuvan vaikuttavimmista ja humaaneimmista kohtauksista.

Kursk pyrkii dokumentoimaan syyt siihen, miksi ydinsukellusveneen uppoamisesta tuli Venäjän laivaston historian pahin sukellusveneonnettomuus. Hiljattain päättyneen kylmän sodan kaiuista oli varmasti osaksi kysymys. Ylpeän amiraali Petrenkon (Max von Sydow) kovakorvaisuus niin Pohjoisen laivaston komentajan Vjatšeslav Gruzinskin (Peter Simonischek) avunpyynnöille kuin omaistenkin hädälle on katsojan aistittavissa.

Katastrofielokuvaksi Kursk on hallittu ja ylenpalttista sankarikuvausta välttelevä.  Leffan tähtikaarti on vakuuttava. Parhaiten onnistuvat Schoenaerts ja englantilaista laivastoupseeria David Russellia näyttelevä Colin Firth. Esimerkiksi Adelen elämässä ja 007 Spectressä loistanut Léa Seydoux jää hieman voimattomaksi ja valjuksi.

Kuvauksellisesti varsin mielenkiintoinen ja onnistunut ratkaisu on kuvasuhteen muuttuminen. Kuvat maalla on kuvattu standardikuvasuhteella 1:37, kun taas pinnan alla kuvattaessa käytetään kuvakokoa cinemascope eli 2,39:1. Näin maallinen ja merellinen erotetaan elokuvassa selkeästi toisistaan.

Kurskia rasittaa elokuvana erityisesti kaksi asiaa. Oletettavasti kaikki tietävät pelastusyritysten lopputuloksen. Toinen epäkohta löytyy englanninkielisyydestä. Katsojan on ajoittain vaikea samastua tapahtumiin, jossa ynseät venäläiset laivastoupseerit puhuvat englantia, eivät venäjää. Tämä on nykypäivän näkökulmasta hyvin vanhahtava ratkaisu, kun ottaa huomioon elokuvatuotannon kansainvälisyyden.

Elokuvan traileri:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...