torstai 6. joulukuuta 2018

Kotimainen elokuvaharvinaisuus Y-Kinossa

                                Sabinan (Hanna Taini) ja jääkärikorpraali Matin (Tauno
                                Brännäs eli Palo) kemiat ovat kohdallaan.

Itsenäisyyspäivän alla 5.12.18 Y-Kinossa tarjoutui mahdollisuus nähdä ilmaiseksi kaksi eri versiota Jääkärin morsiamesta, joka perustuu Sam Sihvon näytelmään.  Risto Orkon ohjaama vuoden 1938 versio on toisinaan ollut katsottavissa televisiosta. Sen pääosissa ovat Kullervo Kalske, Tuulikki Paananen ja Erkki Uotila.

Kalle Kaarnan ohjaama Jääkärin morsian vuodelta 1931 on sen sijaan harvinaisuus. Sen saaminen Y-Kinoon oli todellinen kulttuuriteko niin elokuvateatterilta kuin Suomen jääkärimuseoltakin, jolla on elokuvaan esitysoikeudet. Jääkärimuseo toimii Kauhavan Kortesjärvellä.

Kaarnan elokuvaa on esitetty vain vuoden 1931 elokuvakiertueen aikana, Tampereen elokuvafestivaaleilla ja vuonna 2001 Jääkäripataljoona 21:n muistojuhlassa Vaasassa. Elokuvan taustaa esitelleen Suomen jääkärimuseon perusnäyttelyn kuraattori Anne-Maj Salinin mukaan Jääkärin morsian oli valtavan suosittu v. 1931 ja sille suunniteltiin maailmanlevitystä. Sen jälkeen elokuva katosi ja sen pelättiin tuhoutuneen tulipalossa.

Jääkärifilmiä pidettiin vuosikymmenet kadonneena, kunnes siitä löytyi muutamia filmikeloja helsinkiläisestä kellarista 1990. Sattuman oikusta vuonna 1990 löytyi amerikkalaisesta kaivoskaupungista elokuva kokonaisuudessaan. Suomen Elokuva-arkisto teki pelastekopion elokuvasta kellarista löytyneen materiaalin ja Amerikan kopion pohjalta.

Kaarnan ohjaama ja käsikirjoittama ja Heikki Ahon ja Björn Soldanin kuvaama elokuva alkaa talvesta, jolloin joukko suomalaisia isänmaallisia nuorukaisia pakenee venäläisiä kasakoita hiihtäen jäätyneen Itämeren yli Ruotsiin. Heidän joukossaan ovat Kuninkaallisen Preussin jääkäripataljoona 27:ään kuuluvat jääkärikorpraali Martti (Tauno Brännäs eli Palo) ja Kalpa (Väinö Hukka). Molemmat miehet joutuvat muiden suomalaisjääkäreiden tavoin taisteluihin mm. Aa-joella.

Reservissä jääkärit viettävät aikaansa Latvian Libaun Kulta-ankkuri-nimisessä kahvilassa, jonka omistaa Sonja Strand (Ella Eronen). Hänen kapteenimiehensä (Armas Lindström) palvelee Venäjän armeijassa, ja Sonja on kehittänyt suhteen paroni von Lichtensteiniin (Toivo Pohjakallio). Paroni käyttää naista hyväkseen ja vakoilee Venäjän hyväksi juutalaisen Isakin (Väinö Hellén) avulla.

Kulta-ankkurin vetonaula on varsovalainen balettitanssija Sabina (Hanna Taini), joka toimii tanssijattarena. Martti ihastuu kaunottareen, ja heidän välilleen syttyy romanssi. Sabinaa tavoittelee myös paroni von Lichtenstein. Elokuvan loppuun sisältyy paljon leiskuvia tunteita ja dramatiikkaa.

Jääkärin morsian on Helsingin Kaivopuistossa ja Hangossa kuvattu mykkäelokuva, johon on sisällytetty välitekstien ohella pari laulua ja Tanskassa äänitettyä musiikkia tanssikohtauksiin. Elokuvan maisemakuvaus voisi olla myöhemmältäkin ajalta. Toteutus on nykymittapuun mukaan paikoitellen naiivia ja mahtipontista, mutta näyttelijäsuoritukset ovat kestäneet ajan riennon.

Ahon ja elokuvaohjaaja Teuvo Tulion löytö Taini hehkuu temperamentikkaan Sabinan roolissa. Hänen ja 22-vuotiaan Tauno Brännäsin romanssista löytää kiihkeyttä ja kemiaa. Ei ihme, että Tainista tuli 30-luvun kansikuvatyttö ja Tauno Palosta Suomi-Filmin kestävin näyttelijäikoni. Kun joukkoon lisätään vielä kolmas elokuvassa debytoinut näyttelijä, suomalaisen teatterin ja elokuvan suuri tragedienne Ella Eronen, on tähtikattaus valmiina.


Elokuvaan voi tutustua myös Suomen Jääkärimuseossa. Tämän harvinaisuuden esittämistä Y-Kinossa toivoisi myös jatkettavan.


                                Sotadraaman loppumetrit todistavat jääkäreiden paluun
                                Suomeen jäämurtaja Sammolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomalaisen luonnon ylistyslaulu****

                                Joutsenperheen joutohetki dokumentissa Luontosinfonia. Y-Kinon ensi-iltaan tullut Marko Röhrin ohjaam...