sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Kuunatseja ja dinosauruslaukkaa**

                                Uutuuselokuvan sankarikolmikko Malcom (Kit Dale), Obi
                                 (Lara Rossi) ja Sasha (Vladimir Burlakov) tarkastelevat Iron
                                 Sky 2:n härskeintä ja menestyneintä tuotesijoittelutuotetta.

Seitsemän vuotta odotettu scifi-komedia Iron Sky - The Coming Race (2019) on vihdoin valmis. Kallis monikansallinen jatko-osa kulttimaineen saaneelle Iron Skylle on elokuvana kehnonpuoleinen ja monia genrejä sekoittava.  Rönsyilevä toimintaseikkailu on paikoitellen komeaa katsottavaa, mutta suuri osa vitseistä on viheliäisen vanhentuneita.

Vuonna 2012 valkokankaalle rävähti suomalaisittain tapaus: Timo Vuorensolan ohjaama ja aikansa kallein kotimainen elokuva. Pääosin joukkorahoituksella aikaansaatu seikkailukomedia Iron Sky  kertoi Kuun pimeällä puolella majailleista kuunatseista, jotka hautoivat maailmanvalloituspuuhia. Leffa ammensi vaikutteita mm. Stanley Kubrikin Tri Outolemmestä (1964), Charles Chaplinin Diktaattorista (1940) ja ajankohtaisista kansainvälisen politiikan erikoisuuksista.

Iron Sky 2 jatkaa siitä, mihin ensimmäinen osa päättyi. Ydinsodan seurauksena maapallo on tuhoutunut ja parituhatta henkiinjäänyttä on pelastautunut kuunatsien hylkäämään tukikohtaan Kuun pimeälle puolelle. Yhteisöä johtaa vakavasti sairas Renate (Julia Dietze), jonka kovaotteinen tytär Obi (Lara Rossi) nousee kakkososassa toiminnan keskiöön. Hän tapaa äkkiarvaamatta kuunatsijohtaja Wolfgang Korzfleischin (Udo Kier), joka on jäänyt piilottelemaan tukikohtaan.

Obi kuulee kuunatsipomolta, että ratkaisu ihmiskunnan pelastamiseen löytyy maan ontosta keskipisteestä, jota asuttavat liskoihmiset, vrilit, jotka kykenevät muodonmuutokseen. Monet ihmiskunnan menneistä jo nykyisistä johtajista ovat Dalan Mussonin, Timo Vuorensolan ja Jarmo Puskalan käsikirjoituksessa liskoja. Tähän kauhugalleriaan kuuluvat Iron Sky 2:ssa muiden muassa Tšingis-kaani , Stalin, Hitler, Mao Zedong, Vladimir Putin, Sarah Palin, Osama bin Laden ja Mark Zuckerberg.

Dinosauruksilla ratsastavien vrilien voima perustuu Graalin maljaan, jonka avulla ylläpidetään voimakenttää maan ytimessä. Obin ja hänen keskeiset apurinsa Sasha (Vladimir Burlakov) ja Malcom (Kit Dale) pyrkivät sieppaamaan maljan ihmiskunnan pelastamiseksi.

Iron Sky – The Coming Race on melkoinen sekametelisoppa. Se pitäisi olla komedia, mutta monet sen vitseistä ovat vanhentuneita tai loppuun kaluttuja. Hauskuutta eivät tuo vanhat iPhone-vitsit tai edes Appleuskovaisten ”jobsistien” älylaitteita palvova kultti. Toimintaelokuvana Iron Sky 2 ei juhli. Lara Rossin dynaamista Obia peesaavat flegmaattinen Sasha ja pehmyt brucewillis-kopio Malcom.

The Coming Racessa näkyvät edellisosan tapaan elokuvalliset lainat. Leffan kohtaukset tuovat pinnistelemättä mieleen Star Warsit, Jurassic Parkin, Edgar Rice Burroughsin Mars-sarjan John Carterin, Indiana Jonesin ja monet muut menestysleffat. Uutuuselokuvan onnistuneinta antia lienevät komeat erikoistehosteet ja äänimaailma, slovenialaisen Laibachin musiikki ja vilpitön yritys. Niin, ja hirteishuumorin puolella taitaa mennä leffan unohtumattomin hirviöpari: Liskoihmis-Hitler (Udo Kier) ratsastamassa Tyrannosaurus Rexillä.


On sääli, että kakkososan valmistuminen vei tekijänoikeuskiistojen, tuotantokatkoksen ja ajoittaisten rahoitusongelmien takia peräti seitsemän vuotta. Elokuvan tuotantokustannukset nousivat peräti 20 miljoonaan euroon. Täytyy toivoa, että Marsiin sijoittuvat kolmososa on edellisosia parempi valmistuessaan.

Elokuvan traileri:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...