sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Tuukka Temonen räväyttää jälleen

                               Karismaattinen Jari Sarasvuo (Mikko Nousiainen)
                               innostamassa henkilöstöään uusiin huippusaavutuksiin.

Lokakuun 17. päivää odotetaan elokuvapiireissä suurella mielenkiinnolla. Tuolloin saa ensi-iltansa hankalan miehen maineessa olevan Tuukka Temosen ohjaama ja tuottama uutuuselokuva Valmentaja (2018). Elokuva kertoo karismaattisen ja särmikkään bisnesmiehen Jari Sarasvuon tarinan.

Tuukka Temonen on markkinoinut elokuvaansa pitkällä kiertueella elokuun puolivälistä lähtien. Keskiviikkona 19.9. se saavutti myös Kauhavan. Valmentaja-elokuvalla oli Y-Kinossa kaksi ennakkonäytöstä, joiden välissä kouvolalaistaustainen ohjaaja ja entinen Apulanta-yhtyeen basisti kertoi tulevasta leffastaan.

Ennakkonäytöksessä elokuvasta pursusi Jari Sarasvuon elämää leimannut tekemisen palo, voima ja intohimo. Taitavasta toimittajasta tuli tulisieluinen yrittäjä, valmentaja ja yritystensä henkilöstön innostaja.

Mikko Nousiaisen esittämän Sarasvuon kyky henkilöstönsä hengennostatukseen ja onnistumisten palkitsemiseen muistuttaa Valmentajat-elokuvassa toista karismaattista roolihenkilöä. Temonen myöntää Leonardo di Caprion huikean roolisuorituksen petollisena pörssimeklari Jordan Belfortina The Wolf of Wall Street’issa (2013) olleen taustavaikuttajana elokuvassa.

-          Toisaalta kyse on hyvin geneerisestä tyylistä puhujan ja innostajan roolissa. Joukot innostava ja eteenpäin piiskaava tyyli on hyvin stereotyyppinen ja amerikkalaiseen johtajuuteen kuuluva, Temonen luonnehtii.

Temonen kuljettaa Sarasvuon tarinaa espoolaisesta lapsuudenkodista menestysten ja tappioiden kautta lähelle nykypäivää. Ohjaajalle yrittäjä edustaa sankaruutta, vaikka Sarasvuon elämäntarina vaikuttaakin ajoittain hyvin traagiselta. Sarasvuon pitkään menestyksekäs valmennusfirma Trainer’s House fuusioitui pörssiyhtiö Satama Interactiven kanssa joulukuun lopussa 2007. Maailmanlaajuinen talous- ja finanssikriisi syöksi uuden yrityksen ongelmiin, ja Jari Sarasvuo joutui lähtemään yhtiöstä tammikuussa 2011.

Elämäkertakirjassaan Välähdyksiä pimeästä ja pimeitä välähdyksiä (2015) Jari Sarasvuo kiteytti epäonnistumisensa yritysjohtajana ja valmentajana seuraavasti: ” Työkavereideni hyvinvointiin liittyvä idealismini ja hurmahenkisyyteni minut henkitoreisiin hirtti. Unelmani työkavereideni menestyksestä kuristivat elämäni tärkeimmät asiat hengiltä. Hävetti, kunnes himmenin. Meni perhe, ystävät, terveys ja työkunto. Ja elämäntehtävä”, Sarasvuo tilitti.

Sairastuneen ja alkoholisoituneen valmentajan nosti suosta avioliitto ja perheen perustaminen huippuhiihtäjä Virpi Kuitusen kanssa. Työrintamalla miehen uutta tulemista merkitsi puolestaan suosittu ohjelmasarja Yle Puheella.

Sarasvuo ei ole vaikuttanut mitenkään elokuvaan eikä ole  edes nähnyt sitä. Ohjaaja sanoo haastatelleensa Sarasvuon lähipiiriä.

-          Kaikki Jariin liittyvät tarinat elokuvassa on kerrottu meille totena. Hän tarvitsee huomiota ja nauttii siitä. Elokuvan tarkoitus on haastaa katsojaa. Hänen on pystyttävä katsomaan omia inhokkejaan, Temonen toteaa.

Tuukka Temonen on ohjaajana niitä harvoja, jotka kykenevät kuvaamaan liike-elämää uskottavasti. Valmentaja-elokuvan markkinointi on ollut räväkkää ja tuotesijoittelu silmiinpistävää. Elokuvaa on markkinoitu syksyn röyhkeimpänä ja miehekkäimpänä leffana.

Y-Kinon ennakkonäytöksen yleisön edessä Tuukka Temonen vaikutti hyvin asialliselta ja kaikkea muuta kuin hankalalta. Tuottaja-ohjaajan aiemmat elokuvat ovat poikineet kiistoja tai kohuja. Sauli Niinistön vuoden 2012 kampanjasta tehty dokumenttielokuva Presidentintekijät (2014) suututti kokoomuksen ja katkaisi Temosen yhteyden puolueeseen. Apulanta-elokuva Teit meistä kauniin (2016) johti kiistoihin Finnkinon kanssa, ja entiset bändikaverit sanoutuivat elokuvasta irti.

Onkin mielenkiintoista nähdä Valmentaja-elokuvan vastaanotto. Temonen tavoitteleen uutuusleffalleen sataatuhatta katsojaa. Realistinen katsojaluku on hänen mukaansa kuitenkin 75000.


                                 Ohjaaja Tuukka Temonen ja teatteripäällikkö Ilkka Peura
                                 kertoivat uutuuselokuvasta ennakkonäytöksessä 19.9.18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomalaisen luonnon ylistyslaulu****

                                Joutsenperheen joutohetki dokumentissa Luontosinfonia. Y-Kinon ensi-iltaan tullut Marko Röhrin ohjaam...