perjantai 8. kesäkuuta 2018

Han Solo ja wookieteorian alkeet**½

                                Han Solo (Alden Ehrenreich) ja wookie Chewbacca tapaavat
                                toisensa ensi kerran Ron Howardin uutuuselokuvassa.


Tähtien sota -tieteiselokuvat ovat yksi elokuvahistorian suurimmista kaupallisista menestystarinoista. Alkuperäiseen Star Wars -trilogiaan kytkeytyy niin paljon alkuperäisen saagan kylkiäisiä, että niiden muistaminen vaatii jo tosifaniutta. Toukokuussa elokuvateattereihin tullut Solo: A Star Wars Story (2018) kertoo lentäjä-salakuljettaja Han Solon nuoruuden tarinan.
    
Uusi Star Wars ei syntynyt onnellisten tähtien alla. Avaruusleffan alkuperäiset ohjaajat Phil Lord ja Christopher Miller saivat potkut elokuvanteon loppuvaiheessa. Disney värväsi tilanteen pelastajaksi konkari Ron Howardin (Apollo 13, Kaunis mieli, Da Vinci -koodi), joka koosti runsaasta materiaalista avaruuswesternin.

Elokuva alkaa avaruusaluksia valmistavalla planeetalla Corellia, jossa rikollisjärjestön johtaja Lady Proxima (äänenä Linda Hunt) jahtaa coaxiumina tunnettua superpolttoainetta. Samanaikaisesti nuori Han (Alden Ehrenreich) saa käsiinsä hieman coaxiumia ja hän päättää jättää planeetan taakseen yhdessä tyttöystävänsä Qi'ran (Emilia Clarke) kanssa.

Pakoretki päättyy tytön osalta turvaportille, mutta Han jatkoaa pakoaan. Tarina siirtyy pian kolme vuotta eteenpäin. Löydämme nuoren Hanin taistelemassa imperiumin jalkaväkisotilaana Mimban- planeetalla. Hän yrittää lyöttäytyä kolmen varkaan joukkoon. Näiden johtaja Tobias Beckett (Woody Harrelson) kavaltaa Han Solon, joka heitetään tyrmään pedon armoille surmattavaksi.

Näin Han Solo tapaa ensi kerran wookien, jonka kanssa boogie-woogie sujuu jatkossa mainiosti. Chewbaccasta (Joonas Suotamo) tulee Han Solon ystävä ja lentoaluksen kakkospilotti. Suomalainen Suotamo tuo lähes 200-vuotiaaseen karvakasaan sellaista luonnetta ja sähäkkyyttä, jota ei Chewbaccan kohdalla nähty  alkuperäisessä  Tähtien sota -trilogiassa.

Han liittyy Beckettin roistoporukkaan, joka elokuvan pääpahiksen Dryden Vosin (Paul Bettany) on rakettipolttoaineen jäljillä. Superroiston hallussa on myös muuta, jota Han Solokin haluaisi pitää hyppysissään. Elokuvan hienoimpia kohtauksia on junaryöstö, joka tuo mieleen Alistair MacLeanin seikkailukirjat. Vauhtia löytyy myös sinänsä vähiin jäävistä avaruustaisteluissa.

Han Solon tarinan heikkous on elokuvan sekavuus, joka johtuu pitkälti Lawrence ja Jonathan Kasdanin käsikirjoituksen puutteista. Alkuperäisosien legendaarista lentäjä-salakuljettajaa ei ole aivan ongelmatonta taustoittaa. Ron Howard ei myöskään ole parhaimmillaan elokuvatrikkien maailmassa.

Harrison Ford teki Millennium Falconilla lentävästä ja Galaktista Imperiumia vastustavasta Han Solosta kuolemattoman ja karismaattisen roolihahmon. Hänen salakuljettajaansa leimasi kyynisyys, mutta myös halu auttaa ystäviään.

Nuorta Han Soloa näyttelevästä 28-vuotias Ehrenreichista ei löydy Fordin karismaa, mutta hänen roolisuorituksensa on silti sympaattinen. Hänen Solonsa on idealisti, joka pyrkii auttamaan läheisiään. Ehrenreichin hahmo ei piittaa rikkauksista, mutta on valmis syöksymään vauhdilla uusiin seikkaluihin.

Puhtaimmat paperit näyttelijöistä saavat Millennium Falconin kapteeni Lando Carlissian (mainio Donald Glover) ja palkkasoturi Valia näyttelevä Thandie Newton.  Sen sijaan Game of Thronesin Daenerys Targaryeninä maailmanmaineeseen noussut Emilia Clarke on elokuvan söpöläisenä yllättävänkin valju.

Elokuvan traileri: 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Junamatka ihmisyyteen****1/2

  Päähenkilöt Ljosa (Juri Borisov) ja Laura (Seidi Haarla)  loistavat rooleissaan.  © Elokuvayhtiö Aamu 2021 Y-Kinon ensi-iltaan tullut ohja...