torstai 15. maaliskuuta 2018

Murhia hypnoosin vallassa***½

                                Suojelusenkelin pääpari on rikostarkastaja Olsen (Pilou Asbæk
                                vaimonsa Marien (Sara Soulié) kanssa.


                                       
Kauhavan Y-Kino isännöi maanantaina 12.3. kansainvälisen The Guardian Angel –elokuvan PR-tilaisuutta. Sohvateatteriin olivat tulleet vieraiksi elokuvan ohjaaja Arto Halonen ja naispääosan esittäjä suomalais-tanskalainen Sara Soulié. Elokuvateatterin yleisö sai todistaa myös Skype-yhteyttä Broadwaylle, jossa haastateltavana oli Josh Lucas, elokuvien Kaunis mieli (2001) ja Sweet Home Alabama (2002) tähti.

Elokuvateatterin johtaja Ilkka Peura esitteli Halosen ja Soulién, joille ennakkonäytännön yleisöllä oli mahdollisuus tehdä kysymyksiä. Dokumenttielokuvistaan ja varsin suomalaiskansallisista tuotannoistaan (Prinsessa, Isänmaallinen mies, Sinivalkoinen valhe) tunnettu Halonen ottaa uutuuselokuvallaan aimo harppauksen maailmalle. Noin kolmen miljoonan euron budjetilla kuvattu The Guardian Angel (Suojelusenkeli, 2018) on suomalais-kroatialais-tanskalaista yhteistuotantoa.

Leffa kuvattiin pääosin Kroatian Zagrebissa, joka kapeine kujineen sopi mainiosti 1950-luvulle sijoittuvan psykologisen trillerin ympäristöksi. Halonen sanoo ihmismielen ja hypnoosin kiinnostaneen häntä yli 20 vuotta, kun hän oli tavannut yhden elokuvan päähenkilön todellisen esikuvan. On mielenkiintoista nähdä myös, tuleeko Suojelusenkelin naispääosasta viehättävän ja kosmopoliittisen Sara Soulién läpimurtorooli.

Josh Lucas tavoitettiin Skypen avulla teatterista New Yorkin Broadwaylta. Vaikka yhteys teknisesti takkuilikin, amerikkalaisnäyttelijä suitsutti Halosta älykkääksi ja salaperäiseksi ohjaajaksi, mieheksi, joka vetelee naruista (puppet master).


                                          Onko Schow Nielsenillä (Josh Lucas) jotain
                                          tekemistä hypnoosimurhien kanssa?

Suojelusenkeli on tositapahtumiin perustuva trilleri Tanskaa 1950-luvulla kuohuttaneista hypnoosimurhista. Rikostutkija Anders Olsen (Pilou Asbæk) saa selvitettäväkseen tapauksen, jossa pankkiryöstäjä ampuu kaksi virkailijaa ja pakenee rahojen kanssa Kööpenhaminan kaduille. Pidätettäessä mies väittää tehneensä teon yksin. Omituisen tapauksesta tekee se, että jotkut silminnäkijät sanovat pankkiryöstäjän käyttäytyneen kuin olisi transsissa.

Olsen saa selville, että syytetty on istunut vankilassa yhdessä karismaattisen Björn Schouw Nielsenin (Josh Lucas) kanssa ja alkaa epäillä, että Nielsen on hypnotisoinut sellitoverinsa tekemään rikoksen puolestaan.

Rikostutkijaa asia epäilyttää. Jos hypnoosimurha on totta, miten syyllinen saadaan kiinni? Olsen hakee apua tunnetulta hypnoosiin erikoistuneelta psykiatri Dabrowskilta (Rade Šerbedžija), jonka kanssa hän ajautuu yhä syvemmälle mielen manipulaation maailmaan.

Keskittyessään rikostutkimuksiin Olsen ei huomaa, että taitava manipuloija Nielsen tekee salaa tuttavuutta hänen nuoren vaimonsa Marien (Sara Soulié) kanssa. Pian mystinen tapaus on rikostutkijan sylissä.

Arto Halosen uusin ohjaustyö on aiheeltaan kiehtova trilleri ja mainio epookkielokuva. Elokuva on kerronnaltaan, tekniseltä toteutukseltaan ja näyttelijätyöltään täysin kansainvälistä tasoa. Antti ”Pini” Hellstedtin takuuvarma kameratyö ja elokuvasäveltäjänä tunnetun Tuomas Kantelisen sävelmaailma rikastuttavat elokuvakokemusta.

Näyttelijöistä Josh Lucas tekee vakuuttavinta jälkeä karismaattisena konna Nielseninä. Hän jättää varjoonsa rikostutkija Olsenin, jota näyttelevä Pilou Asbæk on tuttu mm. Game of Thronesista ja Vallan linnakkeesta. Sara Soulié tekee kelpo suorituksen Mariena, mutta tie tähtiin selviää vasta tulevissa tuotannoissa. Sivuosissa nähdään myös suomalaiset tähdet Mikko Nousiainen ja Pamela Tola.

Leffaa olisi voinut tiivistää kerronnallisesti erityisesti alkupuolelta, jossa hypnoosimurhien selvittely ajoittain laahaa. Arto Halonen on kuitenkin oikealla tiellä kohti elokuvan kansainvälisiä piirejä. Elokuva saa ensi-iltansa 29.3.2018.

Elokuvan traileri:


                                    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomalaisen luonnon ylistyslaulu****

                                Joutsenperheen joutohetki dokumentissa Luontosinfonia. Y-Kinon ensi-iltaan tullut Marko Röhrin ohjaam...